Το υπολογισμένο ρίσκο της ζωής

Δεκ 17, 2019 (0) σχολια

Ζωή είναι μία σειρά από υπολογισμένα ρίσκα. Τίποτα περισσότερο από αυτό. Ό,τι και να αποφασίσουμε να κάνουμε, έχει μέσα του ένα ποσοστό ρίσκου, κανένα αποτέλεσμα δεν είναι βέβαιο και έτσι η κάθε μας πράξη έχει τον κίνδυνο της αποτυχίας.

Υπάρχει ο  κίνδυνος να μην φτάσουμε ποτέ στον προορισμό μας, να μην ξαναδούμε τους αγαπημένους μας, να μην ξημερώσει το αύριο. Μπορεί να συμβούν όλα αυτά αλλά μπορεί και όχι.

Η ζωή που ζούμε εξαρτάται από τα ρίσκα που παίρνουμε, τις αποφάσεις μας  και το πόσο τυχεροί ή άτυχοι είμαστε.

Εδώ είναι που μπαίνει η ασφάλεια. Ο ακρογωνιαίος λίθος της είναι αυτός. Αναλαμβάνει για εμάς το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ρίσκο της ζωής. Δεν μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις το ρίσκο. Μπορεί όμως να σε βοηθήσει να μην καταστραφείς οικονομικά από αυτόν τον κίνδυνο.

Τα κύρια ρίσκα που αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές είναι:

Το ρίσκο της επιβίωσης

Ακούγεται αστείο αλλά δεν είναι. Το να γεράσεις έχει ρίσκο. Θα έχεις τα χρήματα για να ζεις αξιοπρεπώς; Θα σου φτάνει η σύνταξη; Θα έχεις τα χρήματα για αξιοπρέπεια στα προβλήματα υγείας που σίγουρα θα αντιμετωπίζεις λόγω γήρατος;  Έχεις φροντίσει να μην επιβαρύνεις τα παιδιά σου;

Οι περισσότεροι από εμάς, δεν μπαίνουμε καν στην διαδικασία αυτών των σκέψεων. Θεωρούμε την επένδυση μας σε ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ή σε ένα πρόγραμμα υγείας περιττό έξοδο. Έχουμε άλλωστε τόσα άλλα να καλύψουμε! Και έτσι είναι, έχουμε πολλά να καλύψουμε.

Δεν καλύπτουμε όμως τον εαυτό μας όταν θα είναι στα πιο ευάλωτα του χρόνια.  Και κοπανάμε το κεφάλι μας στον τοίχο μετά.

Το ρίσκο του θανάτου

Το συγκεκριμένο ρίσκο δεν θέλει ιδιαίτερη ανάλυση. Συνειδητά οι περισσότεροι από εμάς, επιλέγουμε να αφήσουμε τα παιδιά μας και τους συζύγους μας οικονομικά εκτεθειμένους εάν πεθάνουμε σε παραγωγική ηλικία. Το κάνουμε απόλυτα συνειδητά γιατί πολύ απλά θεωρούμε ότι ποτέ δεν θα πάθουμε εμείς κάτι.

Το κάνουμε απόλυτα συνειδητά γιατί θεωρούμε ότι η τιμή των 200 ή 300 € το χρόνο που θα μας στοιχίσει μία ασφάλεια ζωής έχει την ίδια αξία με τη διασφάλιση του ότι η οικογένειά μας δεν θα χάσει το σπίτι μας γιατί δεν θα μπορεί να πληρώσει τους φόρους κληρονομιάς, ότι η γυναίκα μας δεν θα αναγκαστεί να λείπει ώρες ατελείωτες από τα παιδιά μας για να αναλάβει το βάρος της οικονομική απώλειας (επιπλέον της αβάσταχτης συναισθηματικής), ότι τα παιδιά μας δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν. Ναι, συνειδητά αναλαμβάνουμε αυτό το ρίσκο.

Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, τις επιπτώσεις αυτού του κινδύνου, θα τις υποστούν αυτοί που αγαπάμε περισσότερο. Για σκεφτείτε το……

Το ρίσκο της απώλειας περιουσίας

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά…..Τα πιο εύκολα παραδείγματα είναι η Μάνδρα, το Μάτι, η Χαλκιδική, η Κεφαλλονιά….

Περιουσίες που χάθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, οικογένειες που έμειναν άστεγες, επιχειρήσεις που καταστράφηκαν. Ζωές που γύρισαν τούμπα.

Αλλά και τα πιο απλά παραδείγματα. Νοικοκυριά που λεηλατήθηκαν από κλέφτες, σωληνώσεις που έσπασαν, βραχυκυκλωμένοι ηλεκτρολογικοί πίνακες. Αλλά και αυτοκίνητα που εκλάπησαν ή καταστράφηκαν από χαλάζι και πλημμύρα.

Οι αποφάσεις μας έχουν ρίσκο λοιπόν. Εφόσον αποφασίσαμε να μην μεταφέρουμε το οικονομικό ρίσκο, τότε θα το επωμιστούμε οι ίδιοι. Αναλογιστείτε λοιπόν και αποφασίστε πόσο θέλετε στη ζωή σας να ρισκάρετε.

Please follow and like us:

Comment (0)

Leave a Comments