Το άγχος των εξετάσεων: Πώς να το διαχειριστούν οι γονείς.

Μαΐ 30, 2019 (0) σχολια

Oι μέρες των εξετάσεων πλησιάζουν κι οι μαθητές βάζουν τα δυνατά τους τους για την πολυπόθητη θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Οι γονείς είναι αυτοί που θα έρθουν αντιμέτωποι με τη νευρικότητα των μαθητών και την ανασφάλεια τους.

Όλοι μας πριν από μια σημαντική εξέταση βιώνουμε άγχος. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, μόνο που εκείνα, όταν βιώνουν το άγχος, γίνονται πιο επιθετικά, πιο προσβλητικά, ειρωνικά και πολύ συχνά, η παραίτηση είναι μονόδρομος για εκείνα. Συχνά, πίσω από τις προσβλητικές συμπεριφορές κρύβονται άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Οι γονείς πρέπει να είναι στο πλευρό του υποψήφιου μαθητή, χωρίς να μιλούν.
Οι γονείς είναι οι λήπτες όλων αυτών των αντιδράσεων, γιατί είναι αυτοί που είναι πιο κοντά στο παιδί. Το παιδί νιώθει σίγουρα πιο άνετα να ξεσπάσει το θυμό του σε ένα άτομο που εμπιστεύεται, κι έτσι συχνά οι γονείς γίνονται ο σάκος του μποξ του παιδιού.

Η ενεργητική ακρόαση σε συνδυασμό με την αποδοχή είναι η καλύτερη στάση στην αρνητικότητα των μαθητών πριν τις εξετάσεις.

Ακούστε τι έχει να σας πει, χωρίς να μιλάτε. Δώστε του την ευκαιρία να βγάλει από μέσα του όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τον κάνουν αδύναμο. Μην πείτε τίποτα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που ο άλλος νιώθει πίεση και μονόδρομο. Ό,τι και να πείτε, θα εκραγεί. Ο μαθητής θέλει να βγάλει το θυμό και κάθε απάντηση θα είναι αιτία για καυγά.

Αποφύγετε τις κρίσεις- επικρίσεις- μομφές- νουθετήσεις- απλουστεύσεις
Επικρίσεις: Στο έλεγα εγώ όλη τη χρονιά ότι δε διαβάζεις όπως πρέπει.
Κρίσεις θετικές: Πιστεύω σε σένα, θα τα καταφέρεις!
Κρίσεις αρνητικές: Τώρα είναι αργά για να έχεις άγχος!
Απλουστεύσεις: Εμείς θα σε αγαπάμε, όπως και να τα πας στις εξετάσεις!


Πως η ενεργητική ακρόαση ανακουφίζει τους εφήβους από το άγχος των εξετάσεων
Η ενεργητική ακρόαση είναι μια δεξιότητα, που στηρίζεται στην ενσυναίσθηση, μπαίνω στη θέση σου και σε κατανοώ, αποδέχομαι τον τρόπο που βιώνεις τα γεγονότα και τα συναισθήματα, σέβομαι τις δυσκολίες σου, σε ακούω προσεκτικά. Στη δύσκολη περίοδο των πανελληνίων τα πολλά λόγια μπορεί να είναι αιτία καυγά.

Οι εξετάσεις είναι μία δύσκολη δοκιμασία τόσο για τον έφηβο, όσο και για τους γονείς του. Θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι πάντες με υπομονή, και να καταλάβουν ότι αυτές οι εξετάσεις μπορεί να αποτελούν ένα καλό εφαλτήριο για τον επιτυχόντα, αλλά δεν καθορίζουν απόλυτα το μέλλον και την επαγγελματική εξέλιξη του. Σε περίπτωση αποτυχίας, είναι βασικό οι γονείς να παραμείνουν κοντά στο παιδί, να επαινέσουν την προσπάθειά του, να τονίσουν πως πιστεύουν στις δυνατότητές του και να το βοηθήσουν να βρει μία εναλλακτική λύση για το μέλλον του, ή ακόμη και να το ενθαρρύνουν να ξαναδώσει.

Please follow and like us:

Comment (0)

Leave a Comments