Μικροβιακή αντίσταση: Μια σιωπηλή απειλή για την υγεία μας.

Μαΐ 31, 2019 (0) σχολια

Στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια, οι στατιστικές έρευνες,  αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η μικροβιακή αντίσταση, απειλεί να καταστρέψει όλους τους  πυλώνες πάνω στους οποίους είναι χτισμένη η σύγχρονη ιατρική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρει ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η πανδημία της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά έχει γίνει μια παγκόσμια κρίση υγείας.  Αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση ώστε να διατηρηθούν τα αντιβιοτικά για τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές γενιές.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών σε όλο τον κόσμο, έχει μειώσει πολύ την αποτελεσματικότητά τους και τα βακτήρια,  που είναι πλέον ανθεκτικά στα αντιβιοτικά,  εμφανίζονται όλο και συχνότερα, με αυξανόμενο ρυθμό. Επίσης, η παραγωγή  νέων αντιβιοτικών είναι σχεδόν ανύπαρκτη ή  πραγματοποιείται σε πάρα πολύ αργούς ρυθμούς στην καλύτερη περίπτωση.

Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην κατανάλωση αντιβιοτικών

Στην Ελλάδα οι στατιστικές έρευνες, δείχνουν ότι η λήψη αντιβιοτικών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για παράδειγμα το κρυολόγημα, η γρίπη ή ο πονόλαιμος, δεν έχει κανένα όφελος και μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες στον οργανισμό μας. Οι ειδικοί δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται μόνο για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια, και όχι από ιούς.

Υπάρχουν  περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38 βαθμούς). Τα περισσότερα κρυολογήματα και η γρίπη οφείλονται σε ιούς ενάντια στους οποίους τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ασθενής δεν θα δει βελτίωση με τη λήψη αντιβιοτικών, καθώς δεν καταπολεμούν τον πυρετό, ούτε συμπτώματα όπως το φτέρνισμα.

Oι περισσότερες όμως από τις λοιμώξεις που συμβαίνουν, θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε διάστημα μικρότερο ή μεγαλύτερο των τριών ημερών.  Ο βήχας και ο πονόλαιμος, που είναι από τα πολύ συνηθισμένα συμπτώματα των ιώσεων, εάν δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, θα κάνουν τον κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί η λήψη αντιβίωσης. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αρκεί είτε μια αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με κάποιο προϊόν που περιέχει αντιμικροβιακά και αντισηπτικά συστατικά, ή αν υπάρχει φλεγμονή, μπορεί να χορηγηθεί  ένα αντιφλεγμονώδες που καταπραΰνει τον λαιμό.

Τι πρέπει να θυμάστε για να αντιμετωπίσετε τις ιώσεις.

 • Τα παυσίπονα ανακουφίζουν από τον πόνο και τον πυρετό.
 • Τα προϊόντα που περιέχουν αντιμικροβιακά ή και αντισηπτικά συστατικά σε μορφή παστίλιας αρκούν για μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής  κοιλότητας όταν έχουμε πονόλαιμο. Τα προϊόντα αυτά  καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα ιών, όπως το ιό της γρίπης Α και βακτηρίων, χωρίς να περιέχουν αντιβιοτικό.
 • Αν υπάρχει φλεγμονή,  συνιστάται η λήψη ενός αντιφλεγμονώδους σκευάσματος πάλι σε παστίλια, που καταπραΰνει τον λαιμό.
 • Τα αποχρεμπτικά απομακρύνουν τις εκκρίσεις από τους αεραγωγούς.
 • Τα αντισταμινικά ανακουφίζουν από τη δύσπνοια, το φτάρνισμα αλλά  και τη φαγούρα στη μύτη.
 • Η κατανάλωση πολλών  υγρών και η ξεκούραση ή και ο ύπνος, μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα οποιασδήποτε χειμερινής ασθένειας.
 • Όπου είναι εφικτό, αποφύγετε τη λοίμωξη, με τον κατάλληλο εμβολιασμό.
 • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας και τα χέρια των παιδιών σας, για παράδειγμα μετά από φτέρνισμα ή βήξιμο, πριν αγγίξετε άλλα αντικείμενα ή ανθρώπους.
 • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αναρρώσει.
 • Απευθυνθείτε στο γιατρό ή στον φαρμακοποιό σας και μόνο όταν εκείνοι χορηγήσουν αγωγή  με αντιβίωση,  λαμβάνετε τα αντιβιοτικά ακριβώς όπως ορίζει η συνταγή συμπεριλαμβανομένων της ποσότητας των δόσεων, της συχνότητας και της διάρκειας της αγωγής.
 • Δεν σταματάτε το φάρμακο απλώς όταν αισθανόσαστε καλύτερα. Η μικρότερη διάρκεια της αγωγής σημαίνει ότι δεν εξοντώνονται όλα τα βακτηρίδια, παρά μόνο τα πιο ευάλωτα. Επίσης, αν μειώσετε τη διάρκεια της θεραπείας ή τις δόσεις, ή δεν τηρήσετε τη συχνότητα λήψης τους (για παράδειγμα αν παίρνετε το φάρμακο μία φορά την ημέρα αντί για 2-3 φορές όπως συνιστάται), τότε δεν θα υπάρχει αρκετή ποσότητα φαρμάκου στον οργανισμό σας, τα βακτήρια θα επιβιώσουν και μπορεί να τα κάνετε άθελά σας, πιο ανθεκτικά.
Please follow and like us:

Comment (0)

Leave a Comments